Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Είπαμε το ψωμί ψωμάκι, για να μην πούμε και το νερό νεράκι...



Το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση 

Οι διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει πως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης επιφέρει

  • αλματώδη αύξηση των τιμών ( 67% στη Μ. Βρετανία  )
  • άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες ύδρευσης και υποβάθμισης της ποιότητας του νερού ( 7 θάνατοι από μολυσμένο νερό στον Καναδά )
  • αθέτηση συμβατικών όρων για επενδύσεις και ελλιπής συντήρηση του δικτύου 
  • μονοπωλιακές πρακτικές και καρτέλ
  • έλλειψη λογοδοσίας και μυστικές συμφωνίες ( στο Βερολίνο, τη μοναδική γερμανική πόλη που έχει ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των υδάτων  οι εταιρείες που είχαν αναλάβει τη διαχείριση είχαν απαιτήσει έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους που κρατήθηκε μυστική έως ότου οι πολίτες με δημοψήφισμα απαίτησαν να δημοσιοποιηθούν οι όροι της σύμβασης )

Για τους παραπάνω λόγους η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Ουγγαρία επαναδημοτικοποιούν  τις υπηρεσίες ύδρευσης ενώ οι Κάτω Χώρες απαγορεύουν σε οποιονδήποτε πλην οργανισμών του δημοσίου να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης.
Ενώ λοιπόν η διεθνής τάση είναι η ανάκτηση των υπηρεσιών ύδρευσης από δημόσιους φορείς και ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την πρόσβαση στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα η Ελλάδα ετοιμάζεται να το ξεπουλήσει και αυτό.
Την ίδια στιγμή που η  πάγια θέση της Γερμανικής κυβέρνησης είναι η μη εμπορευματοποίηση του νερού που προστατεύεται από το Σύνταγμα, οι ΕΥΑΘ και η ΕΥΠΑΠ πωλούνται.

Ο μόνος τρόπος μοιάζει πια να είναι να ενώσουμε τις φωνές μας με τους 1.000.000 Ευρωπαίους πολίτες που έχουν υπογράψει ήδη το επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών  και θέτουν τη βάση για τη θεσμοθέτηση από το ευρωκοινοβούλιο της μη εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης.

Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν με την ταυτότητά τους, Εμείς  ( ποιοι εμείς; εμείς οι άλλοι ) μέσω  mail στο  savegreekwater.org.
Δεν ξέρω πώς θα καταφέρετε τη γιαγιά σας και τον παππού σας να ψηφίσουν για το νερό τους αλλά αξίζει το κόπο να προσπαθήσετε. 

Και για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά για να τα καταλάβουμε όλοι δείτε ένα όμορφο φιλμάκι που μιλάει για τον πόλεμο του νερού στη Βολιβία, όπου οι πολυεθνικές αγόρασαν το νερό και απαγόρευσαν από τον κόσμο να μαζεύει ακόμη και το νερό της βροχής. Η γιαγιούλα που πρωταγωνιστεί είναι η γιαγιά Grillo που το τραγούδι της φέρνει τη βροχή... 










http://alepouda.blogspot.gr/2009/04/blog-post_07.html

http://www.savegreekwater.org/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου